Když jsem Ganzo uviděl na webu, hned mne na něm zamrzela pojistka Liner lock. Už jsem si u svých Ganz zvykl na Axis lock a říkal jsem si, že tahle pojistka nůž zdegraduje. Když mi pak pan Carbol nůž zapůjčil na recenzi, byla pojistka to první, o co jsem se zajímal. Nezkoušel jsem na noži viset na zdi, nebo s ním dělat nějaké rádoby akční kousky á la reklamní videa Cold Steel. Pojistka je na běžné použití dost silná a otevřenou čepel jistí dobře. I při klepání dřevěnou paličkou na horní hřbet čepele se neprolomila přes pojistku zpátky do rukojeti. Pokud nůž otvíráte palcem a následně švihem, liner lock nemá tendenci zaskakovat až k protější příložce, což je dost častá slabina této pojistky zejména u levnějších nožů. Musím říct, že mne příjemně překvapila.
Čepel se otevírá velmi dobře. Pokud jej máte dobře seřízený, v čepu není vůle, ani horizontální ani vertikální. Při troše cviku lze čepel otevřít i zavřít jednou rukou. Faseta ostří je souměrná po celé délce a po obou stranách (vypadá to, že Číňané si aspoň na těchto nožích dávají na fasetě záležet). Nůž ke mně přišel krásně ostrý - holil. Otvor pro otevření čepele je velký, palec do něj krásně zapadne a čepel se s ním dobře otevírá. Z výroby je ale trochu hrubší a má hranku, o kterou se palec dře. V tomto případě si soudruzi v Číně mohli o něco déle hrát s brusným papírem. Trochu hrubší je i hrana na horním hřbetu čepele. Nijak to nevadí, je to spíše estetická drobnost. Kalhoty nedře, ruku si taky nepořežete. V zavřeném stavu je čepel ve středové ose, stranově neuhýbá ani v otevřené poloze (jako tomu například je u známé RAT-1 od Ontaria, kde je čepel prohnutá k jedné straně).
Nůž Ganzo G732 vám dobře padne do ruky. Úchop je pohodlný, nikde nic netlačí, nikde nejsou žádné otřepy, ostré hrany. Na to, že je to čínská replika, je dobře zpracovaná. Když nůž sevřete v dlani, nemáte nepříjemný pocit nepohodlí, díky kterému nůž hned odložíte. Vybrání u pojistky ukazováček netlačí a ten do něj dobře zapadne. Úchop je jistý jak v klasické, tak v reverzní, tak i v obranné (čepel míří od dlaně dolů) poloze.
Klip na rukojeti je hodně tuhý a přihnutý k rukojeti, díky čemuž vám při tahání z kapsy lehce chytá o lem kapsy. Z riflí jde hůř, z kapsáčů lépe. Není to nic, na co si člověk nezvykne. Je leštěný, takže se z něj neodírá žádná barva, což někdy hnidopichům vadí (na druhou stranu je to známka toho, že jste s nožem už něco zažili a jen s ním nemachrujete).
Nůž se dobře hodí na každodenní použití. Není to vitrínový výrobek. Využijete jej při zpracování potravin (ovoce, zelenina, maso, ryby), venku v terénu (dřevo, větve, pás v autě, lano apod.) se s ním pracuje taky dobře. Do čabajky šel jak do másla, cibuli na drobno zpracoval v mé ruce znamenitě, paštika se s ním dá mazat taky dobře (díky poměrně široké čepeli). Krajíc chleba už musíte říznout kolem dokola, protože čepel je na tento úkon hodně krátká. Je to nůž, se kterým zvládnete hrubší řezání i jemné vyřezávání. Lodičku z kůry pro špunta, hoblinky na podpal…proč ne. Chce to šikovné ruce. Díky opěrce pro palec na horní straně čepele na ni můžete ve svislém směru vyvinout vyšší tlak.
„Reklamní profíci“ z firmy Cold Steel by nad Ganzem jistě ohrnuli nos. Bez poškození čepele by s nožem nemohli slaňovat, sekat manilské lano, propichovat víko popelnice apod. Ocel 440C a celková konstrukce nože na takové kousky úplně vhodná není. Pokud jej ale chcete využít na běžné činnosti, strach o něj mít nemusíte. Pokud víte, jak na to (aniž byste nůž poškodili), můžete s ním vyzkoušet i něco nestandardního. Úplně nedoporučuji páčení špičkou. Před nějakou dobou se mi takto podařilo na jednom mém Ganzu špičku vyhnout. Jde to lehce spravit, ale je to důkaz toho, že na páčení je opravdu lepší větší šroubovák. Já s noži nedělám prasárny, ani pokud je vlastním. Tento nůž jsem dostal pro vyzkoušení na běžné nedestruktivní činnosti a nebylo mým cílem jej zničit. Ostatně pokud budete chtít a bude to váš primární cíl, zničíte i nůž za osm tisíc. Na druhou stranu díky ceně tohoto nože vám jeho zničení možná tak moc vadit nebude.